Τραχανάς
Ένα ακόμα διακόνημα της Μονής είναι η παρασκευή του παραδοσιακού τραχανά. Υπάρχει η νηστίσιμη και η αρτυσιμη συνταγή.
Στην πρώτη περίπτωση πιπεριές, ντομάτα, πατάτα, καρότα και πολλά ακόμη λαχανικά βράζονται μαζί, πολτοποιούνται και τρίβονται με το αλεύρι και το σιμιγδάλι στο κόσκινο για να γίνει ο τραχανάς με τα λαχανικά ο λεγόμενος νηστίσιμος.
Στην δεύτερη περίπτωση, οι αδελφές, προμηθεύονται κατσικίσιο γάλα που είναι πιο θρεπτικό, από τους κτηνοτρόφους της περιοχής και πιάνουν γιαούρτι αφού πρώτα παστεριωθεί το γάλα. Ύστερα με το γιαούρτι γίνεται η διαδικασία του τραχανά όπως και στην νηστίσιμη εκδοχή. Ελαφρώς ξινός σαν ψωμί από προζύμι ο λεγόμενος αρτύσιμος τραχανάς με γιαούρτι όπου και προτιμάτε από μανούλες για μικρά παιδιά αλλά και απο μεγαλύτερες ηλικίες.
Λιώνουμε..
Ανακατεύουμε..
Τρίβουμε... τρίβουμε...
στεγνώνουμε...
Και τελευταία διαδικασία είναι το κοσκίνισμα, το καβούρδισμα και είναι έτοιμο!
Γιαούρτι κατσικίσιο που το πιάνουμε με γάλα από τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας
Η υπόλοιπη διαδικασία είναι φυσικά ίδια όπως και με τον τραχανά με τα λαχανικά
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου